2018: een terugblik op een bijzonder jaar

In de eerste plaats willen wij jullie allemaal een gezond en gelukkig 2019 toewensen! We hopen dat jullie allemaal fijne feestdagen hebben gehad. Het begin van het nieuwe jaar heeft ons ook wel aan het denken gezet. We denken terug aan 2018, een bijzonder jaar met mooie momenten en grote uitdagingen.

Het jaar 2018 begint gelijk met de jaarlijks terugkerende certificeringskeuring in januari. Gelukkig zijn we geslaagd, zodat we dit jaar weer onze producten aan onze afnemers kunnen verkopen. In deze maand gaan ook onze schaapjes met zwangerschapsverlof. We halen ze van de dijk naar het buitenverblijf tussen de stal en de oude schuur, zodat ze zich kunnen voorbereiden op de bevalling. Boer Kees gaat vervolgens half januari op excursie naar Duitsland en brengt een bezoek aan een van de John Deere fabrieken. Als echte John Deere fan is dit natuurlijk een geweldige uitstap!

Eind februari is het tijd voor beschuit met muisjes, want de eerste lammetjes worden namelijk geboren. Wat zijn ze weer lief en schattig! Het aantal lammetjes loopt snel op en de bevallingen verlopen relatief soepel. Een enkele keer moet de dierenarts er aan te pas komen, omdat hij een keizersnee moet doen. Gelukkig komen er dan alsnog gezonde lammetjes ter wereld.

In maart gaan de bevallingen van de schapen gewoon door, terwijl we ondertussen aardappels laden om af te leveren bij Lamb Weston Meijer. Eveline en Kees gaan samen tarreren bij de tarreerman Piet Bal, een interessante afspraak! Bovendien komt traditiegetrouw de peuterspeelzaal Jip & Janneke weer op bezoek bij de lammetjes. Dat is altijd een leuke ochtend met lammetjes knuffelen, trekkers kijken en strogevechten houden.

Voordat de schaapjes in april de wei ingaan, komt de dierenarts langs om alle dieren in te enten. We krijgen nog kraambezoek van Kober Kinderopvang Kindcentrum de Vleer uit Etten-Leur en ook de lokale krant kan het niet laten om even een kijkje te komen nemen bij onze lammetjes. Daarnaast is het natuurlijk tijd voor de eerste landwerkzaamheden, zoals bieten en uien zaaien.

Na een aantal heftige regenbuien eind april/begin mei wordt het daarna erg droog en halen we in mei al het regenapparaat tevoorschijn. De pas gezaaide gewassen zitten onder een zogenoemde korst en hebben water nodig. Met een prachtig nieuw regenapparaat is dat niet zo’n probleem, we fabriceren zelf wel een buitje!

Dat het contrast wat betreft weersomstandigheden erg groot kan zijn, zien we begin juni. Waar we eerst moesten beregenen, zien we begin juni een aantal gewassen die het zwaar te verduren hebben, voornamelijk onze uien. Gelukkig zijn er ook positieve ontwikkelingen deze maand. Zo krijgen we zoals boer Kees het zegt “een nieuwe supersnelweg” (lees: de weg bij onze 2e afrit krijgt nieuw asfalt), maken de schapen zich klaar voor de zomer door hun dikke wollen vacht uit te doen (met een beetje hulp van de schapenscheerder natuurlijk) en komt de Zonnebloem Afdeling Dinteloord een bezoekje brengen aan de boerderij.

Inmiddels staan we aan het begin van een warme en extreem droge zomer. Gelukkig hebben we de mogelijkheid veel van onze gewassen te beregenen, maar toch zien we al gevolgen: kleinere aardappelen, uien en suikerbieten. De spanning blijft hoe dit zich in de komende maanden tot de oogst zal ontwikkelen. Verder zijn we in de zomermaanden druk bezig met de voorbereidingen voor het 100-jarig bestaan van Hoeve Karolina.

Na hard werken en vele voorbereidingen is het eind augustus dan eindelijk zo ver: het boerenchique feest ter ere van het 100-jarig bestaan van Hoeve Karolina. Wat een geweldige feestweekend hebben we mogen beleven. Op vrijdag 24 augustus ontvangen we vrienden en zakelijke relaties. De avond is compleet met verrassingen voor boer Kees en opa Gerard, een prachtig Luizterverhaal, goede hapjes en fijne drankjes. Het feest gaat door tot in de late uurtjes. Op zondag sluiten we het weekend af met een familiefeest voor de familie Breure ter ere van dit 100-jarig bestaan. We zijn nog steeds zo dankbaar dat we dit hebben kunnen vieren en denken er met fijne herinneringen aan terug.

In september en oktober zijn we druk met de oogst van onze uien, aardappelen en suikerbieten. Gelukkig lijkt de schade van heftige regenbuien nog enigszins mee te vallen, maar de extreme droogte heeft toch duidelijk z’n sporen nagelaten.

Met de laatste ploeg- en zaaiwerkzaamheden in november, de aardappels laden én de lancering van de nieuwe website (neem gerust even verder een kijkje) in december sluiten we het jaar 2018 af. Met een dankbaar en zeer tevreden gevoel kijken we terug op een prachtig, maar ook uitdagend jaar. We zijn klaar voor een nieuw jaar, dus 2019: here we come!