De aardappels zijn eruit!

Wie ons vorige nieuwsbericht heeft gelezen en onze Facebook– en/of Instagrampagina een beetje heeft gevolgd, weet dat de aardappeloogst dit jaar niet van zelf ging. Vorige week op maandag 25 november zat het er eindelijk op: de aardappels zitten binnen (op een paar vrachtjes na dan…). Hoe is het allemaal verlopen?

Zoals jullie weten, zijn we dit jaar in verband met de grote hoeveelheden regen pas in november begonnen met aardappels rooien. De eerste hectares konden we begin november rooien, maar helaas regenden we toen na anderhalve dag alweer uit.

Na een hoop duimen voor goed weer, konden we uiteindelijk op donderdagmiddag 21 november weer aan de slag. Het ging net zo moeizaam of misschien nog wel moeilijker dan de eerste sessie, maar we konden in ieder geval weer iets doen en dat gaf hoop. Hoewel we de volgende ochtend wel een klein beetje regen hadden, konden we gelukkig al snel aan de slag. Deze dag kwam er een 2e rooier bij, zodat we nog meer meters konden maken. Die zaterdag hadden we wel een beetje pech. ’s Morgens viel eerst wat regen, waardoor we pas rond de middag konden starten. Toen we eindelijk rond 13:00 uur aan de slag konden, had een van de rooiers nog geen 50 meter gemaakt en keerde alweer terug naar de boerderij. Helaas was er een as gebroken en die moest eerst gemaakt worden. Gelukkig waren de monteurs er wel snel bij en kon de 2e rooier ’s avonds weer aan de slag. Na ook zondag heel de dag door gewerkt te hebben, was de stand zondagavond: nog zo’n 40 aardappelbedden over voor de maandagochtend. Omdat iedereen erg vermoeid was en het die maandag nog droog zou zijn, besloten we de laatste bedden voor maandagochtend te bewaren.

Maandagmorgen 25 november was het dan eindelijk zover. Halverwege de ochtend rooide loonbedrijf Fijnaart met hun De Wulf bulkrooier de laatste gangen. We waren echt heel erg blij dat het erop zat! Een klein bijkomend dingetje: de hoeveelheid aardappels paste niet in de schuur. Na overleg met onze contactpersoon van Lamb Weston Meijer konden we ook daar gelukkig een oplossing voor vinden.

Hoewel het aardappels rooien klaar was, was het werk nog niet gedaan. Door de nattigheid in het land lag er op het hele erf erg veel modder en slik: tijd voor een grote schoonmaak. Bovendien wilden we, voordat er weer regen zou vallen, de twee percelen met aardappelland “dicht” rijden: spitten en tarwe zaaien dus!

Zoals jullie dus konden lezen, was het een behoorlijke uitdaging dit jaar. Toch is het allemaal gelukt. Daar zijn we erg dankbaar voor, maar deze uitdaging hadden we nooit tot een succes kunnen brengen zonder alle hulp die we hebben gekregen. Naast Loonbedrijf Fijnaart zijn we alle mensen die ons hebben geholpen bij deze oogst daarom heel erg dankbaar!

Hieronder kunnen jullie nog een paar foto’s en filmpjes bekijken van de tweede sessie van aardappeloogst 2019. Ondertussen gaat het werk op de boerderij gewoon door. We moeten nog land winter klaar maken, ploegen en het laatste gedeelte bieten rooien. Wordt vervolgd!