De eerste groene stekjes

In de afgelopen weken zijn we natuurlijk volop bezig geweest met het planten, poten en zaaien van onze gewassen. Inmiddels zitten de pootaardappels in de grond en hebben we de bieten en uien gezaaid, maar dat begon wel met een hoop voorwerk. Even terug kijken…

Jullie weten waarschijnlijk nog wel dat de laatste maanden van de winter (in hoeverre je het een winter kon noemen) erg nat waren. In maart werd het gelukkig droger, van regen was geen sprake meer. In eerste instantie was dit natuurlijk goed, omdat we vanaf maart elk jaar aan de slag gaan met het zaaiproces van onze gewassen en daarvoor natuurlijk ook droger weer nodig hebben. Aan de andere kant bracht dit ook extra uitdaging met zich mee. Doordat het zulk mooi weer werd, droogde de bovenlaag van de grond uit. Als je goed keek op de akkers, zag je veel scheuren (tekenen van droogte) in de grond komen. Dit zorgde ervoor dat de bovenlaag van de grond heel hard werd, terwijl dieper in de bodemlaag de grond wel vochtig was. Hoe pakten we dit aan?

Dit betekende dus dat wij, voordat we konden beginnen met zaaien en aanplanten, de grond eerst moesten voorbewerken. In de onderstaande foto’s kunnen jullie zien hoe dat er aan toe ging. De droogte is op deze foto’s goed te zien. Wat een stofwolken kwamen er vrij bij deze voorbereidende werkzaamheden!

Na deze voorbewerking van de grond konden we aan de slag met het echte werk. We konden zowel de bieten als de uien zaaien. In de onderstaande foto’s zien jullie een beeldverslag hiervan. Hoewel we afgelopen week een klein beetje regen kregen, was dit niet genoeg. Daarom besloten we zelf ook wat kunstmatige buitjes aan de net gezaaide gewassen te geven. Dat konden deze plantjes toch wel waarderen, want stapje voor stapje zien we de eerste groene stekjes uit de grond komen, zoals jullie kunnen zien op onderstaande foto’s. Wat een mooie plaatjes he?!