Waarschijnlijk hebben jullie het in de Dinteloordse polders en omgeving al gezien, de eerste oogstwerkzaamheden van 2019 vinden namelijk plaats. Ook bij ons waren we in de afgelopen weken druk bezig met onder andere tarwe dorsen. Hoe is dat precies verlopen?
Voordat we kunnen beginnen met tarwe oogsten, moet de tarwe wel eerst goed rijp zijn. De behoorlijke aantallen zonuurtjes en de aangename temperaturen van de afgelopen tijd hebben daar natuurlijk goed aan mee geholpen. Na een paar metingen en ons goede boerenverstand wisten we het zeker: de tarwe was rijp, dus de combine kon aan! Maar hoe werkt dat nu precies?
De grote combine begint in een van onze percelen. Het maaibord voorop de combine snijdt als het ware door de lange stengels waarna er een scheiding van het product plaatsvindt. De tarwekorrels komen in een soort opvangbunker en het stro dat overblijft, wordt of gehakseld of komt er als stro uit en dit kunnen we dan later verpakken tot strobalen. Normaal gesproken doen we een groot gedeelte direct hakselen, maar een kleine hoeveelheid stro hebben we wel nodig voor bijvoorbeeld onze schaapjes.
Als de opvangbunker van de combine vol is, rijdt de machine naar een trekker met kar en lost de tarwekorrels via een soort slurf in de kar. Als deze kar vol is, rijden we de trekker met kar terug van het land naar de boerderij en gaat de tarwe uit de kar via transportbanden naar onze eigen opslagsilo’s. Daar blijft het dan een tijd in opgeslagen, tot dat we het product verkopen aan onze afnemer.
Bekijk de foto’s en filmpjes onder dit nieuwsbericht maar eens. Dit beeldmateriaal geeft namelijk een goede indruk van het proces. Veel kijkplezier!