Natuurlijke buitjes, maar nog steeds beregenen

Hoewel onze gewassen gelukkig inmiddels ook wat natuurlijke kleine en grote regenbuitjes hebben gehad, draaide ons regenapparaat de laatste tijd overuren. Tijd voor een update!

Zoals we al schreven in ons vorige nieuwsbericht, is het dit voorjaar erg droog. Daardoor kregen we te maken met voorbewerking van de grond voordat we gewassen konden zaaien, zagen we grote stofwolken bij de bewerking van de grond en stond onze regeninstallatie regelmatig “buitjes te maken”. Als jullie onze Facebook– en Instagrampagina volgen, zal het jullie vast niet zijn ontgaan. Maar hoe werkt dat nu eigenlijk, zo’n “maak-je-eigen-regenbui-installatie” ?

De beregeningsinstallatie bestaat uit meerdere onderdelen. Om te beginnen heb je natuurlijk een pomp nodig, die het water uit de sloot pompt. Via buizen en/of waterslangen vervoeren we het water dan naar de haspel met de sproeier. Deze haspel met sproeier rijden we uit in het land en we positioneren deze combinatie dusdanig dat we zoveel mogelijk land in een keer mee kunnen laten genieten. Als alles goed staat, zetten we de installatie aan. De sproeier begint te sproeien en doordat de waterslang vast zit aan de haspel, wordt deze heel langzaam opgerold. Zo voorkomen we dat de sproeier te veel op eenzelfde plek zou sproeien. Tegenwoordig is ons systeem zelfs zo modern dat we een smsje krijgen als de waterslang helemaal opgerold is en de sproeier tegen de haspel aanstaat. Het systeem slaat dan automatisch af en door middel van het smsje weten wij dat we naar het land kunnen komen om de installatie te verplaatsen en het volgende stuk voor te bereiden om daar te kunnen beregenen. In onderstaande filmpjes en foto’s kunnen jullie goed zien hoe het beregenen er in de praktijk aan toe gaat. Bekijk het gerust maar eens.

Naast het feit dat we druk waren met beregenen, hebben we ook het bonenland klaargemaakt. Hier zullen binnenkort onze sperziebonen gezaaid worden. Stay tuned dus!