Start aardappeloogst 2019: een moeizaam begin

Het is inmiddels al weer november. Normaal gesproken hebben we in deze tijd van het jaar de oogstwerkzaamheden dan een heel eind afgerond, maar dit jaar is dat anders. Afgelopen weekend hebben we namelijk pas de eerste aardappels gerooid en daar zijn we nog niet mee klaar…

De reden waarom we pas zo laat met onze aardappeloogst bezig zijn, heeft alles te maken met de grote hoeveelheden regen die er in oktober dit jaar zijn gevallen. Jullie kunnen het je misschien nog wel herinneren dat we in het vorige nieuwsbericht spraken over gleufjes graven om water van het land af te voeren?

Gelukkig kregen we vorige week eindelijk een beetje droger weer en was de rooier van Loonbedrijf Fijnaart BV afgelopen weekend beschikbaar om bij ons aan de slag te gaan. Omdat het nog steeds vrij nat was in het land kon de rooier niet snel rijden en hadden we aan de band bij het inschuren ook onze handen vol aan kluiten rapen en grond scheppen. Bekijk hieronder de foto’s en de filmpjes maar eens, dan snappen jullie waarschijnlijk wel dat het een behoorlijke uitdaging was.

Wat wel mooi was om te zien, was dat vrienden van ons, die zelf al klaar waren met hun aardappeloogst, ons nu kwamen helpen. Daar zijn we hen heel dankbaar voor. Met z’n allen hebben we afgelopen weekend en maandagochtend hard gewerkt om zoveel mogelijk aardappelen in de schuur te krijgen, totdat we maandagmiddag rond 12:30 uur helaas uitregenden.

Sindsdien zitten we te wachten en te duimen voor droog weer, zodat ook wij onze aardappeloogst kunnen afronden. We moeten namelijk nog wel wat hectares rooien. Let’s hope for some sun, duimen jullie met ons mee?