Toen het nog zomers en warm was…

Draineren, uien laden en mest uitrijden en dat allemaal op dezelfde dag: business as usual dus! Nu het weer behoorlijk slechter is en we in afwachting zijn wanneer we kunnen beginnen met aardappels rooien, hebben we even tijd om een update voor jullie te schrijven.

Laten we beginnen met de drainage. In de tweede helft van september kwam Multidrain een van onze percelen draineren. Wat houdt dat nu precies in? Door onze percelen goed te draineren, zorgen we ervoor dat de ontwatering op de juiste manier plaatsvindt en kunnen we het beste resultaat met de oogst van het gewas halen. Omdat er tegenwoordig regelmatig heftige lokale buien vallen, is drainage eigenlijk onmisbaar geworden. De foto’s en het filmpje hieronder geven een duidelijk beeld hoe Multidrain deze werkzaamheden uitvoert. Even bekijken dus!

Verder hebben we mest laten uitrijden. Dit doen we om de grond wat extra voedingsstoffen te geven en haar gezond en vruchtbaar te houden.

Daarnaast was het door het mooie weer op dinsdag 22 september dé dag om onze rode uien binnen te halen. Nadat we ze gerooid hebben op het land, laden we ze op en komen ze in een kar naar de boerderij. De kar komt voor de stortbak en na de stortbak gaan de uien over een sorteermachine. Zo kunnen we de kleine uien van de grote onderscheiden en apart in kisten storten. Deze kisten slaan we vervolgens op in ons koelhuis. Omdat beeldmateriaal vaak meer zegt dan woorden, hebben we voor jullie een filmpje gemaakt. Bekijk het hieronder maar eens.

Wat zijn nu de volgende oogstwerkzaamheden? Zoals jullie misschien hierboven al gelezen hebben, zijn dat onze aardappels die we gaan rooien. Omdat het nu nog zo nat is, zullen we eerst moeten afwachten. Hopelijk wordt het niet zo dramatisch als vorig jaar…fingers crossed!

Dan nog even een laatste dingetje, kijken jullie op zondagavond ook naar Onze Boerderij op NPO1? Deze zondag 11 oktober zeker kijken, erg leuk 😉 !