Uienoogst, bieten rooien en gleufjes graven

Zoals we in het vorige nieuwsbericht al lieten weten, was de uienoogst het eerstvolgende op de planning. Hoe is dat verlopen?

Dit jaar verbouwden we zowel gele als rode uien. Gelukkig waren we op tijd met deze oogst, voordat de regenperiode van de afgelopen weken begon. Eerst rooien we de uien en daarna kunnen we ze laden. De uien zitten dan in een kar en via de stortbak transporteren we ze naar de juiste opslag. Zoals al eerder aangegeven, hebben de gele en rode ui een verschillend opslagproces. De rode uien sorteren we via een sorteermachine uit en storten we in kisten die we vervolgens in de kistencel plaatsen. De gele uien gaan na de stortbak over verschillende transportbanden naar de uiencel, waar we ze los gestort opslaan. Bekijk de filmpjes onder dit nieuwsbericht maar eens, die geven een goed beeld van dit proces.

Wat gebeurde er nog meer? Zoals we hierboven al aangaven, was het de afgelopen weken erg nat in het land. Om de grote plassen water op het land af te kunnen voeren, hebben we gleufjes gegraven. Zoals boer Kees het zegt: “Kiek, buutengeweun”!

Doordat het zoveel geregend heeft, hebben we helaas nog geen aardappels kunnen rooien. Gelukkig zijn de weersvooruitzichten voor de komende week wel beter, zodat we hopelijk aan het aardappelspel kunnen beginnen.

Wel hebben we al de eerste bieten gerooid. De nieuwe bietenrooier van Loonbedrijf Testers mocht de eerste 3 hectare rooien. Als de aardappeloogst straks klaar is, zullen we verder gaan met de bietenoogst om zo ook de bieten voor de tweede levering klaar te maken.

Blijf dus op de hoogte van alles wat er gebeurt op de boerderij via onze website, Facebookpagina & Instagrampagina!